Три причини зошто треба почесто да се смеете

„Смеата е половина здравје“ - ова го слушаме често, иако никогаш не сме размислуваме за смислата на оваа реченица.Во меѓувреме, како што се вели, во него има многу вистина. Еве три научно објаснети причини зошто треба да се смеете почесто.

Смеата нè опушта

Истражувањата покажуваат дека нашиот начин на размислување се претвора во благосостојба - и обратно. Овој однос помеѓу умот и телото, помеѓу психата и отпорот се нарекува психоневроимумунологија. Хормоните ослободени за време на смеата нè опуштаат и ни даваат енергија. За момент се откажуваме од сите грижи и чувствуваме олеснување. Смеењето влијае на телото да биде смирено, а умот да се опушти. Длабокото дишење за момент предизвикува состојба на релаксирање и исклучителен мир.

Смеата го ублажува стресот

Смеењето ви дава можност да се одморите и да се оддалечите од бурниот, секојдневен живот полн со грижи. Веднаш ве смирува и опушта. Го запира производството на хормони на стрес и го стимулира лачењето на серотонин, хормонот на среќата. Затоа, кога се смеете почесто, имате поголема храброст, подготвени сте да ризикуваме и поретко влегувате во конфликти. Ова не е сè - смеата ја подобрува и меморијата и создава енергија за живот.

Смеата нè поврзува

Смеата создава заедници и ги зајакнува врските што ни недостасуваат денес. Секој од нас има потреба од дружење со други луѓе. Ние сме социјални суштества и не можеме да функционираме сами. Не мора да бидете во доживотна врска, доволно е да имате заеднички искуства, по можност моменти на радост. Смеењето исто така ви овозможува да запознавате нови луѓе. Смешните ситуации, исто така, можат да ве натераат да разговарате со човекот со кој сте се смееле.

Живот и Стил

Портал за подобар, поздрав и посреќен живот💜💫

Следен Претходен