Зошто Будимпешта во есен е одлична идеја за патување? (фото)

Шармот на унгарскиот главен град е речиси незаменлив. Будимпешта со полно право е една од најубавите европски дестинации. Единствениот град кој ги опфаќа двата брега на реката Дунав, десниот Будим и левиот Пешта, со најмногу термални извори во светот.


Зградата на Парламентот е посебна приказна. Зафаќа површина од 18.000 km2, со 691 просторија, а за украсување на ентериерот се искористиле 40 kg злато.

Покрај Парламентот, задолжителни на списокот за посета се и Замокот Буда или Кралската палата, Унгарската национална галерија, Музејот на Будимпешта како и Музејот на Худини, црквата Свети Стефан, Градскиот парк, готската црква Матијас, лавиринтот Будимпешта, островот Маргарет кој се наоѓа во Дунав помеѓу Будим и Пешта, зоолошката и ботаничката градина, панорамското тркало „Око“ и уште премногу други знаменитости.

Доколку сте љубител на слатките работи, Будимпешта ќе го освои вашето непце со неверојатни благи десерти, бидејќи бројот на слаткарниците е огромен.

Доколку сè уште се двоумите дали да ја посетите Будимпешта на есен, Инста-доказите ќе ве убедат во идејата:
View this post on Instagram

A post shared by #𝙸𝙶_𝙱𝚄𝙳𝙰𝙿𝙴𝚂𝚃 ® 🇭🇺 𝙱𝚄𝙳𝙰𝙿𝙴𝚂𝚃 (@ig_budapest) on

View this post on Instagram

Amazing Budapest ———————————————————— Discover the amazing Lake Balaton with us @balaton_hungary ———————————————————————— Blue water, curvy hills, old vineyards, historic places and – above all – the beautifully green landscape around the Balaton Uplands. Follow: @balatonfelvidek.hu ———————————————————————— Explore the colorful spa life in Budapest with us @budapestspaexperience ———————————————————————— Would like to find a perfect delicious hungarian restaurant we show you the best! Follow our new page @yummy_hungary ———————————————————————— #budapest #budapesthungary #budapesthungaryblog #photography #photooftheday #hungarytoday #travelphotography #travel #instatravel #instabudapest #budapestgram #travelgram #hungary #budapesttravel #thisisbudapest #visithungary #traveltagged #postcardplaces #letsgoeverywhere #youmustsee #travelawesome #topeuropephoto #bestplacestogo #instatravel #travelgram #sunrise #bucketlist #bestplacetogo #hungary #budapeste #budapeszt 📷 @laszlo_svth ⁠
A post shared by Budapest , Hungary (@budapest_hungary) on

View this post on Instagram

A post shared by #𝙸𝙶_𝙱𝚄𝙳𝙰𝙿𝙴𝚂𝚃 ® 🇭🇺 𝙱𝚄𝙳𝙰𝙿𝙴𝚂𝚃 (@ig_budapest) on

View this post on Instagram

A post shared by Matias Travel & Tours (@matiastravel) on

View this post on Instagram

ЧЕК-ЛИСТ В БУДАПЕШТЕ ✔️Подняться на Базилику Святого Иштвана, с которой открывается прекрасный вид на город ✔️ Увидеть Венгерский Парламент, визитная карточка Венгрии ✔️ Прокатиться на трамвайчике №2, он идёт вдоль всей набережной ✔️ Зайти в Parisi Udvar Hotel Budapest и полюбоваться пострясающим холлом отеля ✔️Побывать в Замке Вайдахуняд ✔️ Посетить Рыбацкий бастион ✔️ Сходить в библиотеку Metropolitan Ervin Szabó Library ✔️Прогуляться по цепному мосту ✔️ Увидеть самый печальный памятник Будапешта "Туфли на набережной Дуная" ✔️ Встретить закат на стороне Буды с видом на Парламент ✔️ Покататься на старом метро по центру города #будапешт #будапешт2019 #рыбацкийбастион #чтопосмотретьбудапешт #красивыйбудапешт #осеннийбудапешт #budapest #mazhukova_travel
A post shared by Оля Арчакова 💕 (@mazhukova) on

View this post on Instagram

A post shared by Kel ¦ Adventures In Hooperland (@adventuresinhooperland) on
Живот и Стил

Портал за подобар, поздрав и посреќен живот💜💫

Следен Претходен