Хуман гест кој ќе ве остави без зборови: За секој кој не може да си приушти топол напиток

Влегувам во мал кафич со пријателот и нарачуваме. Додека се приближуваме на нашата маса, влегуваат двајца и нарачуваат:


„Пет кафиња ве молам. Две за нас и три условни" - Го плаќаат рачунот и зимаат две кафиња и заминуваат.
Го прашав пријателот:
$ads={1}
Што се тоа "условни кафиња"? Следната нарачка беа седум кафиња, три за нив и четири условни.

Додека ја се уште се прашувам што е тоа "условно кафе" и уживам во сончевото време и убавиот поглед на плоштадот во кафичот влегува со искината облека, просјак, и љубезно прашува:
Дали имате "условно кафе?"

Одговорот што го барав беше едноставен - лугето плаќаат унапред кафе за некого кој не може да си приушти топол напиток.

Традицијата со "условно кафе" почнала во Непал, но се проширила низ светот. На некои места вака можете да нарачате не само кафе туки и сендвич или цел оброк.

Да го шириме и понатаму овој хуман гест.
Живот и Стил

Портал за подобар, поздрав и посреќен живот💜💫

Следен Претходен