10 бизарни факти за парите

Пари. Го владеат светот..


И ги прават повеќето од нас прилично мизерни во процесот. И после се, помеѓу сметките за телефони, кабелски пакети, изнајмување, здравствено осигурување, храна и трошоци за миленичиња, глупоста се надополнува! Сè повеќе, сите овие работи се прават на Интернет, што доведува до овој бизарен феномен кога парите се чинат како апстрактна работа.

Но, дали некогаш престанавте да размислите колку се чудни парите? Како, "Еве, ги измисливме овие мали парчиња хартија што треба да ги разменувате со луѓето за да се храните и да живеете". Ги добивате и сè, но сепак е прилично чудно ако се запрашате. Како и да е, сакате да знаете што е дури почудно? Овие 10 факти за парите за кои веројатно никогаш не сте знаеле.

1. Чини 2.4 центи за да направите 1 пени
2. Повеќе од 3 милиони Американци живеат на само 2 долари дневно
3. Бирото за штампање пари, секој ден троши 9.7 тона боја, што во принцип е навистина скапо
4. Сумата од само 5 проценти на купените тикети за лотарија, е 51 процент од целосната добивка.
5. Коцкањето прозведува повеќе пари од филмовите, спектакуларните спортови, темтските паркови, бродовите за крстарење и снимената музика заедно. Денг.
6. Земете нешто антибактериско веднаш! 95 проценти од површината на парите е прекриена со бактерии.
7. Дали имате видено пара непревиткана монета? Во просек, една може да преживее околу 800.000 превиткувања пред да се извади од упортреба.
8. Само 8 проценти од сите пари на светот се физички пари.
9. Пабло Ескобар еднаш изгубил 10 милиони долари поради гладни глувци..
10. Ако имате 10 долари во вашиот џеб и немате долгови за отплаќање, вклучувајќи и кој било долг на кредитна картичка, тогаш бум! Вие сте побогати од една четвртина Американци.

Зачудувачки, зар не?

Живот и Стил

Портал за подобар, поздрав и посреќен живот💜💫

Следен Претходен