Тркач заврши маратон за помалку од 2 часа за прв пат во историјата на човештвото

Во сабота, 12 октомври 2019, Елуид Кипчог постигна подвиг што е сличен на искачувањето на Монт Еверест за прв пат. 34-годишниот кеничанец најбрзо ги истрча 26,2те милји досега, завршувајќи во 01:59:40 секунда по курсот во Виена. Ова го прави првиот човек што некогаш истрчал маратонска далечина за помалку од два часа. За да го сруши тоа, значи дека тој ја истрчал секоја милја за под четири минути и 34 секунди, зачудувачки 26 пати по ред.


Кипчоге зборуваше за неговото остварување како чекор напред за целото човештво. „Прекрасно е чувството да се направи историја во спортот, откако Сер Роџер Банистер (го постави првиот мин-четири минути милја) во 1954 година“, рече Кипчоге во изјавата. „Јас сум најсреќниот човек во светот што сум првиот човек што под два часа претрча маратон  и можам да им кажам на луѓето дека ниту еден човек не е ограничен. Очекувам повеќе луѓе низ целиот свет да го истрчаат под два часа после денес“.


За да го постигне овој неверојатен подвиг, Кипчоге имал помош од другите. Курсот што тој го посетувал, го избрал токму него, бидејќи софтверот утврдил дека има идеални тркачки фактори за услови на околина на температура, влажност, брзина на ветер и издигнување. Неговата рута вклучувала 1.2К (околу три четвртини од милја) трчање од мостот Рајхсбрук до кружниот тек на Патерсстерн, каде потоа тој завршил четири рамни 9 круга (нешто помалку од шест милји), како и последен потег за да стигне до маратонска далечина.Живот и Стил

Портал за подобар, поздрав и посреќен живот💜💫

Следен Претходен