Научниците откриваат како најпознатата игра на светот „Крижи-Мижи, криенка, жмурка“ не прави посреќни

,,Hide and Seek” или меѓу нас позната како  ,,крижи-мижи”, е веројатно една од најпопуларните игри во светот. Ја игравте и вие, ја играат и помладите генерации, дури и новите родители се среќни кога играат ,,крижи-мижи” со своите деца!


Покрај тоа што е навистина забавно, има голем број науки кои укажуваат на тоа колку е корисно за развој на телото и умот. Всушност, ,,крижи-мижи” е толку универзална игра што ги надминува сите бариери на јазикот и возраста.

Научниците во Берлин ги научиле стаорците како да играат ,,крижи-мижи”  со цел подобро да го разберат нивното однесување.

Мајкл Брехт, невронски научник од универзитетот „Хумболт” во Берлин, се сопна на видеата на ЈуТјуб на сопственици на миленичиња кои играат со нивните стаорци. Многу од нив забележаа дека нивните сакани животни сакаат да играат игри, вклучително и ,,крижи-мижи”.

Досегашните истражувања веќе заклучија дека стаорците уживаат во игри со риби, но ,,крижи-мижи” е комплексна игра бидејќи има специфични правила и улоги.

Брехт, со помош на неговите колеги, постави затворено игралиште од 30 метри квадратни со мали засолништа, како и транспарентни и непроѕирни кутии. Овие служеле како места за криење на стаорци. Имало и неколку скривалишта за мајсторот на игри на експериментот, Аника Стефани Рајнхолд.

За овој експеримент биле избрани шест стаорци. Играта започнала со стаорец кој требало да се стави во опколената кутија. Штом Рајнхолд се скри, кутијата се отвора од далечина и стаорецот би скокнал за да ја бара. Стаорците биле наградени со лепенки и крлежи за пронаоѓање на господарот на играта.


Тогаш улогите се менувале. Рајнхолд крцкал покрај отворената кутија, дозволувајќи му на стаорецот да скокне и да се крие на едно од подготвените места за криење.

За само 2 недели од овој експеримент, пет од шест стаорци знаеле како да играат и ,,крижи-мижи”  во која било од овие две улоги. Тие ги следеле правилата на еден стаорец кој бара, а други се кријат и се префрлаат помеѓу овие улоги откако трагачот ги пронајде копачите.


Повеќето груби и незгодни игри, од кои стаорците уживаат, не содржат такви елементи како улоги, правила и стратегија, што за разлика од нив е огромен дел од криење. Ова само укажува на тоа колку всушност може да се добие сложено однесување на стаорец. Нервните тестови, исто така, ги посочија специфичните области на мозокот на стаорци кои обработуваат такви информации како правила за учење.

Претходните студии на стаорци ја поддржуваат сложеноста на нивниот мозок. Друга студија, покажа дека стаорците се способни да изразат емпатија кон другите стаорци. Однесувањето кое е изучувано во овој експеримент вклучувало стаорец ослободувајќи друг од куќиштето.

На прашањето дали стаорците го прават ова за забава, или затоа што се третираат на домашно милениче и на крлеж, Брехт објасни дека стаорците скокаат од радост - нешто што многу цицачи го прават кога се среќни. Тие, исто така, би бегале на ново скривалиште откако биле пронајдени без да добијат награда, со што ја продолжиле играта. Кој рече дека науката не може да биде забавна?

Живот и Стил

Портал за подобар, поздрав и посреќен живот💜💫

Следен Претходен