Човек ја изградил најтенката куќа во Бејрут за да го блокира погледот на неговиот брат кон морето

Зголемената популација во многу региони ги тера урбаните архитекти да се потрудат во обид да направат место за сите. 

Бидејќи земјиштето е скапо, единствената логична опција е да се изградат високи структури наместо широки. Ова решение произведе многу прилично „слаби“, а понекогаш дури и смешни згради низ целиот свет. Сепак, иако ова може да изгледа како логично објаснување, не секоја зграда е изградена тесна само за да го искористи целиот расположлив простор.


Како што се испоставува, веројатно најтесната зграда во Бејрут, Либан, била изградена не заради недостаток на простор, туку за инает на својот брат.

Тенката куќа, која е во должина од околу 60 сантиметри во најтесната и околу 4 метри во најшироката точка, се нарекува Ал Баса.

Името на оваа ѕидна структура укажува на нејзината историја. Според приказната добро позната за локалното население, куќата била изградена во 50-тите години на минатиот век како последица на расправија меѓу двајца браќа.

Браќата ја наследиле земјата од нивниот татко. Сепак, тие не можеле да се согласат за тоа што да се изгради на земјата. Аргументот се влошил уште полошо кога еден дел од земјата бил отсечен од разни општински инфраструктурни проекти, оставајќи го земјиште чудно обликувано и близу до патот.

Братот на кого му припаѓало тоа земјиште, решил да ја покаже генијалноста  и ја изградил исклучително тесна, но прифатлива структура.


Зошто би направил такво нешто, можеби ќе се запрашате? Па, како што се испоставува, големата зграда била во совршена локација за да го блокира погледот од милион долари кон морето, што претходно лесно можело да се види од куќата на неговиот брат.


Така, слабата зграда станала олицетворение на негодување меѓу двајцата браќа.
За многу долго време, зградата, која има само два апартмани на секој кат, служела како бордел, а подоцна станала засолниште за бегалци за семејства што бегаат од војна.


Денес, зградата е населена и служи како потсетник за долготрајна расправија. Изгледа дека зградата ќе остане подолго време непроменета, бидејќи според локалниот закон е премногу мала за да се изгради, така што има повеќе смисла да се остави како што е.
Живот и Стил

Портал за подобар, поздрав и посреќен живот💜💫

Следен Претходен