Луѓе со големо срце: Бебе Коала паднало од дрво, па нејзините негуватели направиле нешто симпатично

Малите животни кои се повредуваат се едни од најтажните работи кои се случуваат во светот, но е многу зачудувачки кога ги гледаме како ги негуваат. На интернет малото бебе брзо стана вирално бидејќи очигледно, луѓето не можеле да престанат да го гледаат ова симпатично бебе.


При падот, на мајката и бебето коала, малата коала ја повредила раката кога паднала од дрво. За жал, мајката на 150-дневната бебе коала која, во тоа време, тежела нешто околу 500 грама не преживеала.
Нејзините тешки повреди довеле ветеринарот да донесе тешка одлука за мајка коала. Сепак, нејзиното бебе имало повеќе среќна судбина.


И покрај тоа, кога малиот Еуои бил спасен и го однеле кај ветеринарите на Зоолошката градина Вериби, изгледало дека на Еуои му се мали шансите за преживување.


Тие одбиле да се откажат од малото животно. Х-зраци откриле дека бебето има скршеница на раката, па ветеринарите започнале со своите креативни идеи за полесно опоравување на Еуои.


Наскоро, на бебето му се вратила силата, се здебелило и го пратиле на специјалист-негувател на диви животни. „Ќе помине повеќе од една година пред таа да биде вратена назад во дивината, па затоа треба да биде со негувател кој ќе се грижи за неа толку долго“, изјавила      г-ѓа Рајс.За жал, живеалиштето на коалата е во опасност од истребување. Бројот на овие животни опаѓа и сега тие се запишани во „Црвената листа на IUCN“, што укажува на „ранлива“ состојба. Живеалиштето на коалата страда од последиците од климатските промени, уништувањето на шумите и болестите.


Живот и Стил

Портал за подобар, поздрав и посреќен живот💜💫

Следен Претходен