Ретки фотографии од Хачико – најверното куче на светот

 Хачико е куче од расата Акита и се верува дека е најпознатото куче во светот.

Хачико е роден на 10 ноември 1923 година во Јапонија. Во 1924 година, професорот Хидесабуро Уено го посвои Хачико и го зема да живее со него во Шибуја, Токио.

Уено одел на работа секој ден, а кога се враќал, Хачико го чекал во близина на метро-станицата Шибуја. Оваа интересна двојка продолжувала со таа рутина се до 21 мај 1925 година, денот кога Уено не се вратил.

Уено, кој работел како универзитетски професор, добил крварење во мозокот на сред предавање и починал, без никогаш да се врати на станицата.

Во следните 9 години, 9 месеци и 15 дена, Хачико чекаше Уен да се врати секој ден на станицата Шибуја.

Хачико почна да го привлекува вниманието на минувачите. Многу луѓе кои редовно поминуваа покрај станицата честопати ги гледаа Уена и Хачико и знаеја чие куче е. Но, повеќето од нив не се однесувале добро кон Хачико и не го сакаа неговото присуство.

Меѓутоа, на 4 октомври 1932 година, во весниците се појави статија за верно куче, па случајните минувачи почнаа да го хранат и да го галат додека го чекаше неговиот сопственик.

Меѓутоа, на 4 октомври 1932 година, во весниците се појави статија за верно куче, па случајните минувачи почнаа да го хранат и да го галат додека го чекаше неговиот сопственик.


Еден од студентите на Уен, Хирокичи Саито, видел куче на станицата. Оттаму, тој го следел во куќата на поранешниот градинар на Уен, кој му ја раскажал целата животна приказна на Хачик.


Набргу по оваа средба, студентот објавил список со кучиња од расата Акита во Јапонија. Се испоставило дека во Јапонија останале само 30 чистокрвни кучиња Акита, вклучувајќи го и Хачико.


Студентот редовно го посетуваше Хачико и со текот на годините објавуваше неколку текстови за неговата неверојатна лојалност. Во 1932 година, еден од овие текстови го направи Хачико национална ѕвезда.


Лојалноста на ова куче ги воодушеви Јапонците, а родителите и наставниците го користеа како пример за воспитување на нивните децата. Покрај тоа, јапонски уметник направил скулптура од кучето, а интересот за кучињата Акита започнал да расте низ целата земја.


Со текот на времето, лојалноста на Хачико стана национален симбол на лојалност.

Хачико почина на 8 март 1935 година, кога имаше 11 години. Тој беше пронајден на улица во близина на Шибуја.

Во март 2011 година, научниците конечно ја открија причината за неговата смрт – кучето имало рак и филаријаза.


Хачико беше кремиран, а неговата пепел беше погребана покрај гробот на професорот Уен. Крзното на Хачик е зачувано и се наоѓа во Националниот научен музеј во Токио.


Живот и Стил

Портал за подобар, поздрав и посреќен живот💜💫

Следен Претходен