7 интересни факти за Меѓународниот ден на жената – 8ми март

1. Меѓународниот ден на жената се слави на 8 март секоја година. Името нема посебно значење поврзано за датумот за луѓе кои зборуваат англиски јазик, но за кинезите, датумот е вклучен во кинеското име на Меѓународниот ден на жената, што буквално може да се преведе како „ден на три осум жени“.

2. Првично бил наречен Меѓународен ден на работната жена.

Првично, фестивалот имал за цел да ги признае работничките жени за нивните економски, политички и социјални достигнувања. Затоа, во името особено бил нагласен зборот „работи“ за да се покаже почит кон нив.

3. 1975 година била назначена како Меѓународна година на жените. Обединетите нации официјално го прифатиле Меѓународниот ден на жената почнувајќи од оваа година.

4. 8ми март е официјален празник за околу 28 земји во светот. На пример, Авганистан, Камбоџа, Куба, Русија, Украина, Виетнам итн. Може да се види дека денот се слави меѓународно на различни континенти.

5. Празникот е наменет само за жените во овие земји: Кина, Македонија, Мадагаскар и Непал. Во овие држави мажите би биле оние кои би сакале да се жалат на родовата нееднаквост.

6. Постојат многу креативни методи за славење за овој ден. На пример, во 2016 година, мажите во провинцијата Гуангдонг во Кина носеле фустани и високи потпетици за да се искачат на планина и да го прослават Меѓународниот ден на жената. Во 2017 година биле планирани неколку штрајкови во различни земји низ целиот свет, како што се „Еден ден без жена“ во САД и „Strike4Repeal“ во Ирска.

7. Меѓународниот ден на жените има свој пандан - Меѓународниот ден на мажите кој се слави на 19 ноември секоја година. Сепак, Меѓународниот ден на жените е попопуларен и попознат од Меѓународниот ден на мажите.

Александра Анѓеловиќ

Љубител на животни, добра музика, книги и кафе. Реалист. Самоуверен, харизматичен и забавен нарцис.

Следен Претходен