Факти што докажуваат дека Јапонија се разликува од која било друга земја

Јапонија е островска земја во Источна Азија со Токио како најголем град и главен град. Таа е 62-та најголема земја во светот по површина, но 11-та според бројот на жители. 

Таа е 3-та по економија во светот според номиналниот БДП, додека пак просечниот животен век на Јапонците е најдолг во светот, што е 84 години.Јапонија не само што се стекна со одлична еконимија, земјата чудесно застана на нозе по Втората светска војна. А, сушито стана вообичаена храна што лесно можете да ја нарачате во ресторани или да ја најдете во супермаркети надвор од Јапонија.


Ова се некои од очигледните работи на кои ни текнува кога зборуваме за Јапонија, сепак Живот и Стил ви подготви список со најинтересните и најфасцинантни факти за земјата на изгрејсонцето за кои најверојатно не сте слушнале порано.


Дел од дневната рутина на еден јапонски ученик е чистење на училиштето после часови

Јапонските фудбалски навивачи остануваат по натпреварот за да помогнат во чистење на стадионот


Во градот Шимабара, во уличните канали за одвод, водата е толку чиста што во него живеат риби


Многу тоалети имаат мијалници прикачени на тоалетите за да заштедат вода

Во Јапонија има повеќе од 6.000 капаци од шахти украсени со уметност

Јапонија е супер чиста земја

Некои бањи имаат електронски мапи кои покажуваат кои бањи се зафатени

Јапонски истражувачи развија сладолед што нема да се топи со часови

Има остров со стотици зајаци

Во Јапонија има приближно 1 автомат на секои 23 луѓе


Живот и Стил

Портал за подобар, поздрав и посреќен живот💜💫

Следен Претходен